Semănatul in epoca optimă la grâu


Seceta din acest an a cuprins aproape toate zonele agricole din țară cu impact negativ asupra culturilor agricole fără nici o excepție. Pe lângă impactul negativ avut asupra culturilor de toamnă și primăvară din anul agricol 2019-2020, deficitul hidric afectează și anul agricol 2020-2021. Temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor din această vară au modificat planurile fermierilor în cea ce privește epoca de semănat a culturilor de cereale păioase, determinându-i să amâne lucrarea de semănat.

Executat în epoca optimă și în condiții de sol optime, semănatul asigură o răsărire uniformă a plantelor și o dezvoltare normală a acestora în perioada activă de vegetație din toamnă, perioadă ce poate fi identificată ca perioada cuprinsă de la germinare până când temperaturile scad sub 5 grade Celsius.

Care este epoca optimă de semănat și de ce trebuie să ținem cont?

Manualele de fitotehnie și diferite lucrări științifice ne-au arătat că perioada de semănat se stabilește astfel încât plantele de grâu să acumuleze o sumă a temperaturilor utile de 400-500 grade Celsius, ceea ce permite plantelor de grâu ca până la intrarea în iarnă să își dezvolte sistemul radicular, să acumuleze în frunze și în nodul de înfrățire zaharuri și să aibă 2-3 frați și 4-5 frunze, de unde și o rezistență foarte bună la condițiile vitrege din timpul iernii.

Din cauza schimbărilor climatice cauzate încălzirii globale este foarte dificil să avansăm o dată calendaristică optimă pentru semănat. În ultimii ani se poate observa un trend ascendent al valorilor termice, ajungându-se la înregistrări de temperaturi cu 10 grade în plus față de normalul perioadei, ceea ce ne permite ca în anii dificili în care pregătirea patului germinativ nu se poate realiza în condiții optime din cauza secetei sau chiar a precipitațiilor abundente să întârziem semănatul.

Dar în același timp în condițiile unei toamne lungi și prea călduroase în care temperaturile scăzute întârzie să apară, există riscul ca grâul să ajungă în iarnă prea dezvoltat având consecințe asupra rezistenței la iernare.

Un alt aspect foarte important de care trebuie să ținem cont atunci când stabilim epoca de semănat este atacul dăunătorilor.

În contextul actual European în care tratamentul semințelor de grâu cu substanțe neonicotinoide nu este posibil, se observă în lanurile de grâu în special în primele câmpuri răsărite, un atac intens de musca cerealelor, fiind de asemenea observată și prezența afidelor și cicadelor care sunt vectori pentru virusuri.

Nevoia de vernalizare a grâului.

Pe lângă aspectele reprezentate de perioada optimă din punct de vedere climatic și calendaristic și maturitatea soiului de grâu, mai trebuie să ținem cont și de nevoia de vernalizare a grâului, care în notațiile de specialitate este reprezentată de valori cuprinse între 1 și 9, unde 1 reprezintă o nevoie mare de vernalizare și 9 mică, fiind corelată de obicei cu maturitatea soiului, existând și excepții. Soiurile timpurii, în general, au o nevoie mai mică de vernalizare față de soiurile mai tardive.

Fenomenul de vernalizare reprezintă trecerea plantelor de la etapa vegetativă la cea generativă, fenomen condiționat de temperatură, fiind obligatoriu pentru o cultură reușită.

Vernalizarea este determinată de doi factori: temperatura la care este expusă planta și durata acesteia.

Studiile au arătat că vernalizarea nu are loc atunci când se înregistrează temperaturi mai scăzute de -1 grad C, temperatură optimă pentru acest proces fiind cuprinsă între 3 și 10 grade C și se oprește când temperaturile depășesc 15,7 grade C.

Deci putem spune că la alegerea epocii optime de semănat trebuie să ținem cont și de criteriile enumerate mai sus. Nu ne mai putem baza pe o dată calendaristică optimă, ci trebuie să analizăm și să punem în balanță toate aspectele ce ne influențează reușita culturii.

Seceta instalată în majoritatea zonelor agricole cu repercursiuni asupra calității pregătirii patului germinativ, toamnele mai lungi și mai călduroase ce determină dezvoltarea mai puternică a plantelor înainte de iarnă, atacul dăunătorilor, ne determină să întârziem lucrarea de semănat.

Soiurile de grâu comercializate de Caussade Semences prezintă următoarele caracteristici:

  • capacitate mare de înfrățire și de menținere a fraților fertili cu un număr de boabe pe spic apropiat de spicul principal, înfrățirea realizându-se mai mult în primăvară;
  • o toleranță ridicată față de complexul de boli specific în special față de cele foliare, aspect ce le permite acestora să aibă un parcurs în vegetație excelent, procesele fiziologice desfășurându-se fără impedimente;
  • rezistență foarte bună la iernare, dată de capacitatea de acumulare rapidă a substanțelor zaharoase în nodul de înfrățire și în frunze în primele stadii de vegetație;

Toate aceste caracteristici permit fermierilor care aleg genetica noastră să se adapteze condițiilor actuale și să realizeze lucrarea de semănat și în afară epocii “optime” calendaristice și totuși să aibă o cultură de succes cu rezultate remarcabile.

Ing. Adrian Geana
Director Dezvoltare CSEETermeni si conditii | Politica de confidentialitate | Politica cookies